Sanallaştırma; fiziksel kaynakların istendiği kadar parçalara ayrılması anlamına gelmektedir.
Sanallaştırma sayesinde sunuculardan daha fazla verim alınabilmesi mümkün olmaktadır. Diğer bir ismi virtualization olan sanallaştırma teknolojisinden yararlanabilmek için firmamız ile iletişime geçerek hizmet talep edebilirsiniz. Sıklıkla işletim sistemi seviyesinde sanallaştırma tercih edilmektedir. Sanallaştırma ile beraber donanımsal kaynakların yanı sıra harcanan elektrik sonucu ortaya çıkan ısının kaybedilmesi ve doğaya salınan karbondioksit değerleri de paylaşılmaktadır ve bu da yeşil enerji için virtualizationın önemli olmasını sağlamaktadır.
Sanallaştırmanın Tanımı Nedir?
Sanallaştırmanın anlamınabakıldığında; virtualization olarak da bilinmektedir. Fiziksel kaynağın birden fazla mantıksal işleme bölünmesi sonucunda fiziksel kaynağın çok daha verimli hale gelmesine verilen isimdir. 1967 yılının ocak ayı ile beraber IBM tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Ana bilgisayarın belirli bir yazılım kullanarak bölünmesi sonucunda birden fazla kullanıcıya aynı anda hizmet sağlanabilmesi için kullanılmış bir yöntemdir. Sunuculardan alınan verimin arttırılabilmesini sağlayan sanallaştırma, maddi yük ve iş gücü kaybının önlenmesini sağlamaktadır. Somut aygıtların soyut hale evrildikleri bu yöntem sayesinde bölünen kaynaklar farklı bilgisayarlarda yer bulabilmekte ve kullanıcılar daha özgürleşebilmektedir. Özellikle dijital platformlarda fazla aktif olan bir işletmeniz var ise sanallaştırma işletmeniz için oldukça avantajlı olmaktadır. Tek bir merkez bilgisayar ile çok sayıda cihazı kontrol edebilmenizi sağlayan bu işlemi yapabilmeniz için ise gerekli hizmeti firmamız sunmaktadır.
Sanallaştırma Türleri Nelerdir?
Sanallaştırma çeşitleri, hem maliyet hem de iş yükünün azaltılabilmesi için kullanılmaktadır. Sanallaştırma çeşitleri ise aşağıda verilmiştir:
-
Donanım sanallaştırma
-
Yazılım sanallaştırma
-
Bellek sanallaştırma
-
Depolama sanallaştırma
-
Ağ/network sanallaştırma
Sanallaştırmanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Sanallaştırmanın işlevinebakıldığında; sunucu, masaüstü, işletim sistemi, dosya, kaynak ve ağın sanal olarak oluşturulup gerçekmiş gibi kullanılabilmesi avantajı bulunmaktadır. Her birinde sanallaştırma yapmak farklı avantajlara sahiptir. Bilgisayar ve sunucu kullanıcıları için sanallaştırmanın artıları ise aşağıdaki gibidir:
-
Aynı donanım üzerinde birden fazla işletim sisteminin çalıştırılabilmesine imkan vermektedir.
-
İşletim sisteminin sanallaştırılması ile beraber eski yazılımlar çalıştırılabilmekte ve platform desteği problemi ortadan kaldırılabilmektedir.
-
Makine ve işletim sistemini riske atmadan virüs riski olan dosyaların çalıştırılmasına olanak sağlamaktadır.
-
Esas sistem riske girmeden yeni yazılımların, güncellemelerin ve entegrasyonların denenebilmesine imkan sağlamaktadır.
-
Kişisel bulut bilgisayar oluşturma artısı bulunmaktadır.
-
Web geliştirme ortamları oluşturma özelliği vardır.
-
Sunucu için yedekleme ortamı oluşturma özelliği bulunmaktadır.
-
Web geliştirme ortamlarının oluşturulmasını sağlamaktadır.
-
Eski donanımların daha verimli kullanılabilmesini sağlama özelliği vardır.
-
Sunucu ayağında enerji tasarrufu yapılabilmesine imkan tanımaktadır.
-
Sunucuların uptime oranını yükseltmesi avantajlarından biri olmaktadır.
-
Bir sunucunun çoklu sunucuya bölünebilmesi artısına sahiptir.
-
Uygulama ve yazılımların izole olabilmesini sağlamaktadır.
Triasis olarak
sanallaştırma konusunda elde edilen avantajlardan yararlanabilmeniz için bu konuda hizmet desteği sağlamaktayız.