Sunucu (Server) Nedir, Neden İhtiyaç Var?

Sunucu; verilerin bilgisayar ağı üzerinden kullanıcıların erişimine açık olarak tutuldukları bilgisayar sistemleri olarak adlandırılmaktadır. Dijital araçların, online servis ve hizmetlerin yoğun olarak kullanıldığı bu dönemde, birçok hizmet sunucular aracılığı ile alınabilmektedir. Sunucu sayesinde veri akışı güvenli, istikrarlı ve kesintisiz olabilmektedir.

Sunucunun Tanımı Nedir?
Server, diğer bir ismi ile sunucu; bilgisayar ağlarında istemcilerin erişim sağlayabildiği, kullanıma ve paylaşıma açık olan kaynakların ve servislerin çalıştırılmasını sağlayan bilgisayar birimleridir. Sunulan servise göre web sunucusu, e-posta sunucusu ve veritabanı sunucusu gibi isimler alabilmektedir. Sunucunun aynı anda çok sayıda kullanıcının isteklerine yanıt verebilmesi için performansının yüksek olması, masaüstü bilgisayarlar ile kıyaslandığında çok daha hızlı ve geniş depolama alanına sahip olması gerekmektedir. Sunucular ek donanımlar ile güçlendirilebilmektedir ve bu alanda firmamız gerekli danışmanlığı ve desteği sunmaktadır.

Sunucuların Çalışma Sistemleri Nasıldır?
Serverların çalışması, bilgisayarlar ile kıyaslandığında; sunucular daha fazla belleğe, ağ bağlantısına, sabit sürücüye ve CPU’ya sahip olmaktadır. Dolayısı ile web sayfasını oluşturan kodların kısa süre içerisinde çok daha fazla kişi tarafından görüntülenebilmesine olanak tanımaktadır. Web sunucusu üzerinden örnek vermek gerekir ise; ağın dışındaki kullanıcıların sunucuya erişim sağlayabilmeleri için IP adreslerinin olması gerekmektedir. Her web sitesinin 0 ile 255 arasındaki sayılardan oluşan 4 sayının birleşimi ile elde edilmiş bir IP adresi bulunmaktadır. DNS sistemi, internet kullanıcıları ile web sitelerini IP adreslerini kullanarak birbirlerine bağlamaktadır. Adres çubuğuna bir site ismi yazıldığında, IP adresine dönüştürülmekte ve istenen içerik depolanan sunucudan çıkartılarak kullanıcının bilgisayarına iletilmesi sağlanmaktadır.

Sunuculara Neden İhtiyaç Duyulur?
Sunucuların işlevlerinebakıldığında; veri toplama, iletme, web siteleri ve online oyunlar gibi farklı uygulamaları barındırma, bir ağ üzerinde birden çok bilgisayarın veri paylaşmasına olanak sağlamak gibi kullanımları vardır.  Kullanım amaçları göz önüne alındığında; sanal özel ağlar kurmak, video ve radyo yayını yapmak, Voip gibi ses transfer işlemlerini gerçekleştirmek gibi amaçlar ile sunucular kullanılabilmektedir. Kullanım alanlarına göre sunucu türleri ise şu şekildedir:
  • Veritabanı sunucusu:Database server olarak da isimlendirilmektedir. Veritabanı yönetim sistemini ve veritabanlarını tutan sunucu çeşidine verilen isimdir.
  • Dosya sunucusu:File server ismi ile de bilinmektedir. Dosyaların diğer bilgisayarların kullanımına sunulması ile ilgilenen sunucudur.
  • DNS sunucusu:DNS server, adres çubuğuna yazılan alan isimlerinin IP adresine dönüştürülmesini sağlamaktadır.
  • Web sunucusu:Web sitelerine ait dosyaları barındıran ve web tarayıcısı üzerinden sunan sunucuya verilen isimdir. Diğer bir ismi web serverdır.
  • Uygulama sunucusu:Uygulamaların çalıştırılması için kullanılan sunuculara verilen isimdir.
  • E-posta sunucusu:Mail server, kurumsal ağ ve internet üzerinden maillerin taşınması ve depolanmasından sorumludur.
  • Online oyun sunucusu:Game server, yüzlerce oyuncunun oyun verilerine ulaşmasını sağlayan sunucudur.
  • Proxy sunucusu:Proxy server, istemci ve harici sunucu arasında aracı görevini gören sunucudur.
  • VPN sunucu:VPN server, VPN hizmetlerinin sunulabilmesi için yapılandırılmış olan sanal sunucuya verilen isimdir.
Sunucunun sunucu olmasını sağlayan işlevler işletim sistemine gömülüdür ve bu konuda hizmet desteği almak isteyenlere Triasis olarak gerekli desteği sunmaktayız.