Verbis Sistemine Neden Kayıt Yaptırmam Gerekiyor? Nasıl Kayıt Olurum?

Verbis sistemine kayıt yaptırmak; Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile beraber gerçek ve tüzel kişilere getirilen yükümlülüklerin uygulanabilmesi için gerekli olmaktadır. Verbis sistemine kayıt yükümlülüğü olanlar ve noter, siyasi parti gibi kayıt yükümlülüğü olmayan istisnalar bulunmaktadır.

Verbis Sistemine Kayıt Yapmak Neden Zorunludur?
Verbis’e kayıt zorunluluğu, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 16’ncı maddesi kapsamında ortaya çıkmıştır. Gerekli şartları sağlayan kamu kurumları, gerçek ve tüzel kişiler veri işlemeye başlamadan önce eğer Verbis’e kayıt yaptırmazlarsa cezai yaptırım uygulanmaktadır.

Verbis Sistemine Kayıt Süresi Ne Kadardır?
Verbis kayıt süresi; Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun 23.06.2020 tarihinde aldığı 2020/482 sayılı karar sonucunda uzatılmıştır. Buna göre yıllık çalışan sayısı 50’den az olan ya da yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den daha az olan ancak ana faaliyet alanı özel nitelikli kişisel verileri işlemek olan gerçek ve tüzel kişiler için tanınmış olan son başvuru süresi 31.03.2021 olmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarının veri sorumlularının sicile kayıt yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için başvuru süreleri de 31.03.2021 olarak belirlenmiştir. Bu tarihlerden sonraki 30 gün içerisinde eğer kayıt yaptırılmaz ise; cezai işlem uygulanmaktadır.

Verbis Sistemine Kayıt Yaptırmayanlara Uygulanan Cezalar Nelerdir?
Verbis için yükümlülüklere aykırı hareket edenlere uygulanan yaptırımlar; gerçek ve tüzel kişiler ile ilgili kanunun 18’inci maddesinin birinci fıkrasının Ç bendinde açıklanmaktadır. 20.000 TL ile 1.000.000 TL arasında idari para cezası yaptırımı bulunmaktadır. Kamu kuruluşlarında koşullar uygun olduğu halde Verbis’e kayıt yaptırılmaz ise; uygulanan ceza para cezası değildir. Disiplin hükümleri kapsamında yaptırım uygulanmaktadır.

Verbissistemine kayıt yaptırmak için gerekli süreyi teknik aksaklık ya da hukuki imkansızlık sebebi ile aşanlar, yönetmeliğin 8’inci maddesi kapsamında eğer bu aksaklıktan sonraki 7 iş günü içerisinde durumu gerekçesi ile beraber bildirmezlerse ceza uygulanmaktadır. Ancak yazılı olarak durumu bildirerek ek süre istemeleri için hak tanınmaktadır. Sadece bir kereye mahsus olarak 30 günü geçmeyecek şekilde ek süre tanınması mümkündür.

Verbis Sistemine Kayıt Yaptırmak İçin Ne Yapılmalıdır?
Verbis’e kayıt yaptırmakiçin Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun web sitesine giriş yapılması gerekmektedir. Açılan sayfadan Verbis tercih edilerek kayıt işlemlerinin başlatılabilmesi mümkün olmaktadır. Kamu kuruluşları, yurtiçi ya da yurtdışı gerçek ve tüzel kişileri için ayrı bölümler bulunmaktadır. Veri sorumlusu kendisi için uygun olan bölümü seçerek başvuru formunu doldurmalıdır. Verbis sistemine kayıt olurken herhangi bir ücret alınmamaktadır. Başvuru formunun bakanlığa ulaşması ile beraber veri sorumlusuna kullanıcı adı ve parola verilmektedir. Sicil kaydı eklendikten sonra Verbis’e kayıt girilebilmesi için verilen bilgiler ile e-devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Verbis ile ilgili hizmet danışmanlığı almak için Triasis firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.